Thursday, April 8, 2010

250 Fakta Menarik Dunia (PART 2)

 Assalamualaikum n a very gud morning to fellow readers...nie merupakan sambungan dari 250 Fakta Menarik Dunia  (PART 1) yang semalam...maaf le lewat post ckit coz terpaksa nak siapkan sistem PHP utk presentation hari nie...wish me luck ye presentation ari nie..heheh  ^^...penat bangat coz still blom tito..anyway...SELAMAT MEMBACA  ^^ 

78. Satu dari 10 orang hidup di suatu pulau 
79. Memakan saderi membuang kalori lebih banyak dari pada kalori yang terkandung dalam saderi itu sendiri 
80. Lobster dapat hidup selama 100 tahun 
81. Gula-gula getah tidak dijual di Disney Land 
82. Mangunyah gula-gula getah sewaktu kita mengupas bawang mencegah kita daripada menangis 
83. Rahang kucing tidak boleh bergerak kekiri dan kanan 
84. Nama Artic (kutub utara) bermaksud beruang dalam bahasa Yunani (Arktos), dan memang beruang kutub hanya ada di kutub utara
85. Jika kira berdiri di dasar perigi, kita boleh melihat bintang walaupun di siang hari 
86. Suara yang kita dengar dari dalam kerang bukan suara ombak laut, tapi suara aliran darah dalam kepala kita. 
87. Kebanyakan manusia yang menderita ketakutan pada ruang terbuka (kenophobia) daripada ketakukan pada ruang tertutup (claustrophobia) . 
88. Teknik mengacau terbaik bukan dengan gerakan memutar, tapi dengan gerakan huruf W
89. Adegan band yang terus bermain muzik saat Titanic tenggelam adalah kisah nyata 
90. Buku Guinness Book of Records memegang rekod sebagai buku yang paling banyak dicuri dari perpustakaan 
91. 35% dari orang yang mencari jodoh melalui internet, sudah menikah 
92. Coca-Cola dulu berwarna hijau 
93. Secara fizikal, babi tidak boleh mendongak ke langit 
94. Semua beruang kutub kidal  
95. Kelelawar selalu belok ke kiri jika terbang keluar dari gua  
96. Jim Henson pertama kali memakai kata Muppet. Kombinasi dari marionette dan puppet.
97. Gajah satu-satunya haiwan yang tidak boleh meloncat 
98. The Michelin man (figure berbaju dan bertopi putih di iklan Michelin) bernama Mr. Bib. Nama aslinya Bibendum pada iklan pertama tahun 1896. 
99. Kita tidak boleh menjilat siku kita sendiri
100. Kata lethologica menggambarkan saat dimana kita tidak boleh mengingati apa yang kita inginkan. 
101. Sekitar 14% penagih yang menggunakan jarum suntik, positif HIV. 
102. Kalimah yang boleh dibaca sama dari depan dan belakang (racecar, kayak, tamat) disebut palindrome .
103. Siput boleh tidur selama 3 tahun 
104. Diatas khatulistiwa melintas sekitar 200 satelit asing, termasuk satelit mata-mata 
105. Orang di Cina lebih banyak yang berbahasa Inggeris daripada orang di Amerika 
106. Kerana pengaruh putaran bumi, kalau kita melempar kearah barat, lemparan kita akan lebih jauh jatuhnya daripada kearah timur 
107. Satu dari 9000 orang menderita albino  
108. Kerusi elektrik dicipta oleh seorang doktor gigi 
109. Kita menyambut ulang tahun bersama 9 juta orang dari seluruh dunia 
110. Setiap manusia dalam seumur hidupnya rata-rata dihabiskan untuk menunggu dilampu merah selama 2 minggu 
111. Botol air mineral dan tempat pembungkus plastik baru hanya akan terurai dengan sempurna dalam tanah setelah 50,000 tahun 
112. Kucing boleh membuat lebih dari 100 bunyi vokal, anjing hanya boleh dalam sekitar 10 
113. Gigi memerang tak pernah berhenti tumbuh 
114. Kelelawar adalah satu-satunya mamalia yang boleh terbang 
115. Jika patung Barbie adalah manusia, ukurannya adalah 39-23-33 (99-58,5-84cm). Tingginya sekitar 215cm dan punya leher 2 kali lebih panjang daripada manusia normal 
116. Tikus beranak pinak sangat cepat dan dalam waktu 18 bulan, dua tikus dapat memiliki lebih dari 1 juta keturunan. 
117. Memakai Headphone selama 1 jam dapat mengembang biakkan bakteri dalam kuping 700 kali lebih cepat. 
118. Seekor Babun bernama Jackie menjadi prajurit rasmi dalam angkatan bersenjata Afrika Selatan pada Perang Dunia Pertama 
119. Kapal submarine German World War II karam hanya kerana kerosakan pada tandsanya. 
120. Jantung ikan paus biru berdenyut 9 kali dalam seminit 
121. Arabic numerals bukan berasal dari Arab, tapi diciptakan di India. 
122. Kupu-kupu melihat dengan 12000 mata 
123. Bulan February tahun 1865 adalah satu-satunya bulan dalam catatan sejarah yang tidak sempat mengalami bulan purnama. 
124. Ayam yang sudah terpenggal lehernya masih mampu berlari sepanjang padang bola sebelum benar-benar mati. 
125. Lipas boleh hidup 9 hari tanpa kepala, dan akan mati kerana kelaparan 
126. Di Bumi, satu tahun adalah 365 hari. Di planet Merkurius satu tahun adalah 2 hari
127. Umur pepatung (dragonfly) adalah 24 jam 
128. Secara purata, seorang budak berumur 4 tahun bertanya 437 soalan sehari.
129. Memrlukan waktu 6 bulan untuk kuku kaki tumbuh dari yang paling bawah sampai ke hujung kuku. 
130. Daya ingatan ikan hanya 3 saat 
131. Bulan purnama 9 kali tebih terang daripada bulan setengah. 
132. Untuk setiap patung memorial orang diatas kuda, jika 2 kaki depan kuda mengangkat, maka orang tersebut tewas dalam pertempuran, jika satu kaki kuda yang terangkat, maka orang tersebut meninggal karena luka dalam pertempuran, jika 4 kakinya menginjak tanah, orang tersebut meninggal secara normal. 
133. Beruang dewasa boleh lari sepantas kuda 
134. Tulang kuda lebih banyak 18 buah dari tulang manusia 
135. Obor-obor terdiri dari 95% air 
136. Kulit kuda belang adalah putih yang bergaris hitam 
137. Kecuali manusia dan monyet, semua mamalia buta warna 
138. George Washington Carver mencipta mentega kacang (peanut butter) 
139. Tikus dan kuda tidak boleh muntah 
140. Penguin adalah burung yang tidak boleh terbang tapi boleh berenang.  
141. Angkasawan dilarang memakan kacang sebelum menjelajah ruang angkasa kerana jika terkentut di dalam baju khusus angkasawan, ini boleh membahayakan mereka. 
142. Winston Churchill lahir di toilet wanita pada waktu majlis tarian 
143. Sebelum ada pesawat jet, Jetlag disebut Boatlag 
144. Kucing berpeluh melalui telapak kakinya (terutama saat mendengar gonggongan anjing) 
145. Kucing tidak boleh merasakan rasa manis 
146. Coklat mencair dalam mulut karena titik cairnya adalah 35 darjah celcius 
147. Tisu tandas dicipta pada tahun 1857 
148. Lembu tidak mempunyai gigi atas 
149. Hedenophobic bermaksud takut akan kesenangan. 
150. Pendeta Mesir kuno mencabut setiap helai rambut dan bulu dari badan mereka. 
151. Buaya tidak boleh menjelirkan lidah. 
152. Kentut lembu termasuk penyebab utama global warming 
153. Semut selalu jatuh miring ke kanan jika diberi racun serangga 
154. Kucing rumah sangat benci akan bau lemon dan semua yang berbau sitrus 
155. Seorang rakyat Amerika mengambil kafein secara purata setahun di dalam jumlah yang boleh membunuh seekor kuda. 
156. Seorang manusia boleh hidup selama 11 hari tanpa air. 
157. Agen rasa kupu-kupu ada dikakinya 
158. Dry Ice tidak meleleh, tapi meng-wap 
159. Mata burung unta lebih besar dari otaknya 
160. Tapak sulaiman tidak punya otak 
161. Setiap manusia punya telinga yang berbeza 
162. Kebanyakkan bahan besi di Amerika digunakan untuk menghasilkan tutup botol daripada menghasilkan badan kapal terbang. 
163. 80% dari seluruh binatang di dunia adalah serangga 
164. Kacang adalah salah satu bahan untuk membuat dinamit 
165. Ratu Elizabeth I menderita Anthophobia (takut akan mawar) 
166. RSVP adalah Respondez Sil Vous Plait yang ertinya mohon jawapan
 167. Mata manusia yang sihat (tidak buta warna) dapat membezakan 500 jenis warna kelabu
168. Ikan emas yang bunting disebut twi.
169. Eropah adalah benua tanpa padang pasir 
170. Lalat meloncat ke belakang sebelum terbang 
171. Sekeor kucing memiliki 32 otot pada setiap telinga 
172. Seekor lebah madu boleh terbang selaju 15 batu sejam 
173. Harimau mempunyai kulit yang berbelang, bukan hanya bulu yang berbelang. 
174. Nama saintifik bagi 1/100 daripada sesaat ialah jiffy 
175. Hanya 3 malaikat, Gabriel, Michael dan Lucifer yang disebut dalam injil 
176. Kambing mempunya kelopak mata berbentuk segi empat 
177. Novel pertama yang menggunakan mesin taip adalah Tom Sawyer 
178. Hamster sangat suka makan cengkerik 
179. Semasa zaman Peter the Great, setiap lelaki Rusia yang mempunyai janggut dikenakan cukai khas. 
180. Rata-rata dalam setiap batang coklat terdapat serangga yang meleleh bersamanya. 
181. Tanduk badak terjadi dari rambutnya yang mengeras 
182. Perang paling singkat dalam sejarah adalah perang Zanzibar and England tahun 1896. Zanzibar menyerah setelah 38 minit. 
183. Kutu rambut sebenarnya lebih suka hidup di kulit kepala yang bersih daripada yang kotor
184. Kulit beruang kutub sebenarnya hitam. Bulunya berwarna jernih, dan tampak putih di salji.
185. Elvis mempunyai saudara kembar bernama Garon, yang meninggal sewaktu lahir, maka nama tengah Elvis adalah Aron, untuk menghormati saudara kembarnya. 
186. Landak punya bentuk jari yang mirip manusia. 
187. Kuda Nil kentut melalui mulut. 
188. Shakespeare ialah orang yang menemukan kata “assassination” dan “bump.”
189. Mahluk yang boleh tersipu-sipu hanya manusia 
190. Jika kita memelihara ikan emas dalam ruangan yang gelap, warnanya akan berubah menjadi putih. 
191. Wanita berkedip dua kali lebih banyak dari lelaki. 
192. Nama Jeep (jip) diampil dari singkatan GP, bahasa militari untuk General Purpose. 
193. Orang yang menggunakan tangan kanan, kira-kira, 9 tahun lebih panjang umur dari orang kidal 
194. Jika semua emas di dalam laut ditambang, setiap manusia di dunia masing-masing boleh mendapat emas 20kg  
195. Jika hati manusia berhenti bekerja, manusia akan mati dalam 8 hingga 24 jam 
196. “Quidnunc” adalah sebutan untuk orang yang selalu ingin tahu gosip terbaru. 
197. Jika matahari tiba-tiba padam, 8 minit diperlukan bagi manusia untuk menyedarinya.
198. Leonardo Da Vinci yang mencipta gunting, helikopter, dan banyak alat lainnya. 
199. Abjad untuk Hawaiian ada 13 sahaja - A,E,I,O,U,H,K,L,M,N,P,W - yang dipanggil okina. 
200. 25% dari tulang manusia ada di kaki. 
201. David Sarnoff adalah orang yang menerima signal Titanic dan meyelamatkan ratusan nyawa. Dia akhirnya menjadi ketua rangkaian radio, the National Broadcasting Company (NBC). 
202. Kira-kira 100 orang tersedak ballpoint tiap tahun. 
203. Jika kita terkunci diruang yang kedap udara, kita akan lebih dulu mati keracunan karbon dioksida daripada kekerangan oksigen 
204. Jika kita kehilangan satu mata, kita akan kehilangan 1/5 dari pengelihatan kita dan kehilangan seluruh persepsi tentang kedalaman objek. 
205. Berdiri lama tanpa membengkokkan lutuk sama sekali akan membuat kita pengsan 
206. Bawang putih yang kita gosok di tumit kaki akan meresap dapat dicium dalam nafas kita.
 207. Dengan merentangkan kedua tangan sejauh mungkin, jarak dari kedua hujung tangan adalahsama dengan tinggi kita. 
208. Cuti selama sebelas hari bererti kita mempunyai waktu hampir sejuta saat untuk menikmatinya 
209. Di dalam filem Silence of a Lamb, watak Hannibal Lecter tidak pernah berkedip. 
210. Di jepun, warung kopi disebut Kissaten
211. Merebus telur burung unta memerlukan waktu 40 minit. 
212. Jaguar takut pada anjing 
213. Gajah hanya tidur 2 jam dalam sehari 
214. Johnny Deep takut pada badut 
215. Ganymede adalah bulan planet Jupiter, merupakan bulan terbesar di tata suria kita, lebih besar dari planet Merkurius. 
216. Dalam golf, Bo Derek adalah istilah untuk nilai 10.
217. Iceland mengambil Coca-cola perkapita lebih daripada lain-lain negara. 
218. Latte dalam bahasa Italia adalah susu
219. Llanfairpwllgwyngyl lgogerychwy rndrobwlll.. . adalah nama sebuah desa di Wales Utara, Inggeris. 
220. Di Itali, Micky Mouse lebih dikenal dengan nama Topolino
221. Susu sebenarnya lebih menyerupai makanan daripada minuman. 
222. Ada lebih dari 450 jenis susu di dunia. 240 berasal dari Prancis. 
223. Nyamuk lebih suka kanak-kanak daripada orang dewasa. 
224. Partikel debu didalam rumah sebagian besar berasal dari sel kulit mati 
225. Rata-rata manusia bergerak 40 kali dalam tidurnya 
226. Dalam bahasa Inggeris Naked artinya tanpa perlindungan   
27. Broccoli dan kubis bunga adalah sayuran yang berupa bunga. 
228. Bayi yang baru lahir memiliki 350 tulang. Mereka menyatu atau menghilang sampai menjadi 206 pada usia 5 tahun. 
229. Tidak ada bukti yang pasti siapa yang membangunkan Taj Mahal. 
230. Dalam survey terhadap 200,000 burung unta selama 80 tahun, tidak ada satu pun yang menguburkan kepalanya dalam tanah.
231. Nail Amstrong melangkah pertama kali di bulan dengan kaki kiri. 
232. Shuttlecock untuk badminton harus mempunyai 14 bulu. 
233. Mutiara boleh larut dalam cuka. 
234. Babi tidak boleh berpeluh karena tidak mempunyai kelenjar peluh. Mereka berlumur lumpur untuk mendinginkan kulitnya. 
235. Venus dan Uranus adalah planet di tata suria kita yang berputar melawan arah jam. Jadi matahari terbit dari barat di planet ini. 
236. Microwave dicipta setelah seorang ilmuan yang berjalan melalui tabung radar mendapati coklatnya meleleh disakunya. 
237. Ikan yu kebal terhadap kanser 
238. Rusa Santa bernama: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, dan Blitzen 
239. Beberapa jenis cacing pita akan memakan dirinya sendiri jika kelaparan. 
240. Kita boleh menghela lembu naik tangga, tapi tidak boleh menghela mereka turun tangga. 
241. Plakat yang ditinggalkan Apollo 11 di bulan berbunyi  Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon July 1969, A.D. / WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND.
  242. Kapal Cruise Queen Elizabeth 2, hanya bergerak sebanyak 6 inci sahaja bagi setiap gelen diesel yang dibakar. 
243. Nama paling popular dan banyak digunakan di dunia adalah Muhammad. 
244. Bola mata kita beratnya lebih kurang 28 gram 
245. Paru-paru kiri lebih kecil dari paru-paru kanan kerana harus memberi ruang kepada jantung. 
246. Penguin hanya ada di kutub selatan, dan tidak boleh menyeberangi equator (Garisan tengah bumi). 
247. Kebanyakan orang boleh mendengar lebih baik dengan kuping kanan 
248. Vitamin pada buah biasanya terdapat pada kulitnya 
249. Pada tahun 1933, watak animasi Mickey Mouse menerima 800,000 surat dari peminat. 
250. Seorang lelaki lebih mampu membaca tulisan dengan ukuran huruf kecil daripada wanita 

Wednesday, April 7, 2010

250 Fakta Menarik Dunia (PART 1)

kenkawan dan taulan...kat sini der ter_selitkan beberapa fakta2 menarik wat menambahkan pengetahuan korang ngan sumthing yg amat interesting..tnggukan kemunculan Part2 besok coz malam nie da tak sempat nak edit disebabkan mata da te_amat le stym waktue  ni ..akhir kata,Selamat Membaca ^^

1. Sebelum Masehi di dalam bahasa inggerisnya adalah B.C (Before Christ). Setelah Masehi adalah A.D  (Anno Domini) 
2. Ikan yu kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam masa 24 jam sahaja 
3. Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman 
4. Nama kereta Nissan berasal dari bahasa jepun Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23
5. Zirafah dan tikus boleh bertahan hidup lebih lama tanpa air daripada unta 
6. Perut memproduksi lapisan lendir setiap dua minggu agar perut tidak tercerna organnya sendiri. 
7. 98% dari perkosaan dan pembunuhan dilakukan oleh keluarga dekat atau teman si mangsa. 
8. Semut dapat mengangkat beban 50 kali tubuhnya 
9. Deklarasi Kemerdekaan Amerika ditulis diatas kertas marijuana 
10. Titik diatas huruf i disebut title
11. Sebutir kismis yang dijatuhkan kedalam gelas berisi champagne segar akan bergerak naik turun dalam gelas 
12. Benjamin Franklin adalah anak bongsu dari orang tua bongsu keturunan ke 5 dalam keluarga bongsu. 
13. Triskaidekaphobia adalah ketakutan pada 13. Paraskevidekatriaphobia adalah ketakukan pada 13 haribulan jumaat (Friday the 13, terjadi antara 1-3 kali setahun). di Itali, 17 adalah angka sial. Di Jepun angka sial adalah 4 
14. Lidah zirafah panjangnya sekitar 50cm  15. Mulut menghasilkan 1 liter air liur setiap hari  16. Kita bernafas kira-kira 23,000 kali setiap hari 
17. Kod Zip (Poskod) adalah kepanjangan dari ,Zoning Improvement Plan‟.
18. Coca-Cola mengandung Coca (yang merupakan zat aktif pada kokain) dari tahun 1885 sampai 1903.
19. Rata-rata kita menuturkan 5000 perkataan setiap hari (walaupun 80% nya kita bercakap pada diri sendiri) 
20. Seandainya kuota air dalam tubuh kita berkurang 1%, kita terus merasa haus
21. Orang German cuba untuk meniru Coca-cola dan menghasilkan Fanta 
22. Seumur hidup kita meminum air sebanyak lebih kurang 75,000 liter 
23. Setiap orang, termasuk kembar, cop jari dan tekstur lidahnya tidak ada yang sama.
24. Titik merah pada 7-Up logo berasal dari penemunya yang bermata merah. Dia seorang albino.
25. Seorang lelaki kehilangan 40 helai rambut tiap hari. Wanita pula 70 helai sehari.
26. Tanda save pada Microsoft Office programs menunjukan gambar floppy
disk dengan shutter terbalik 
27. Albert Einstein dan Charles Darwin, keduanya menikah dengan sepupu pertama mereka (Elsa Löwenthal dan Emma Wedgewood). 
28. Unta punya 3 kelopak mata.
29. Sehelai rambut di kepala kita mempunyai masa tumbuh 2 sampai 6 tahun sebelum diganti dengan rambut baru 
30. Seseorang itu masih di dalam keadaan sedar selama 8 saat setelah dipenggal 
31. Otot yang bekerja paling cepat ditubuh kita adalah otot dikelopak mata yang membuat kita berkedip. kita boleh berkedip 5 kali dalam sedetik 
32. Coklat dapat membunuh anjing, kerana ianya mempengaruhi jantung dan susunan sarafnya
33. Tanpa dicampur air liur di dalam mulut, kita tidak akan merasakan rasa makanan
34. Kuku di jari tangan tumbuh 4 kali lebih cepat daripada kuku kaki 
35. 13% orang di dunia adalah kidal 
36. Hampir semua lipstik mengandungi sisik ikan
37. Bayi yang baru lahir berat kepalanya 1/4 dari berat tubuhnya 
38. Kita sebenarnya melihat dengan otak. mata hanya merupakan kamera yang mengirim data ke otak. 1/4 bagian dari otak digunakan untuk mengatur kerja mata
39. Kala jengking boleh dibunuh dengan menyiramnya dengan cuka. Bila terkena cuka, kala jengking akan marah dan menyengat dirinya sendiri 
40. Pada tahun 1830an, sos tomato dijual sebagai ubat.
41. Tiga monyet bijak punya nama: Mizaru (See no evil), Mikazaru (Hear no evil), and Mazaru (Speak no evil). 
42. India mempunyai Undang-undang hak untuk lembu 
43. Jika anda bersin terlalu kuat, anda dapat meretakkan tulang rusuk. Jika anda cuba menahan bersin, anda boleh menyebabkan pembuluh darah di kepala dan leher pecah, dan akan menyebabkan kematian. Jika memaksa mata terbuka sewaktu bersin, bola mata boleh terkeluar dari tempatnya. 
44. Nama negara Filipina berasal dari nama Raja Phillip
45. Saudi Arabia berasal dari nama Raja Saud 
46. Kanak-kanak mempunyai 20 gigi awal. Orang dewasa punya 32. 
47. Seorang ayah lebih cenderung mengukur ketinggian anaknya, manakala ibu pula mengukur berat anaknya 
48. Setiap pusingan 11 tahun, kutub magnet pada matahari bertukar tempat. Pusingan ini
dinamakan Solarmax.
49. Ada 318,979,564,000 kemungkinan kombinasi pembukaan pertama pada catur.
50. Ada lebih dari 300 bakteria pembentuk karang gigi
51. Harimau adalah yang terbesar dalam keluarga kucing 
52. Nombor 172? boleh didapati di wang kertas 5 dollar amerika, pada
gambar semak-semak dibawah Lincoln Memorial. 
53. Pohon kelapa membunuh 150 orang tiap tahun. Lebih banyak daripada ikan yu 
54. Pada poster film Pretty Woman Julia Robets
terlalu pendek untuk jadi sejajar dengan Richard Gere. Maka mereka menggunakan model Shelley Michelle sebagai tubuh Julia. 
55. Daerah kutub kehilangan matahari selama 186 hari dalam setahun
56. Kod Telefon Internasional untuk Antartica adalah 672. 
57. Bom pertama sekutu dijatuhkan di Berlin pada perang dunia ke II. Membunuh satu-satunya gajah di Zoo Berlin. 
58. Rata-rata hujan jatuh dengan kecepatan 7 batu sejam
59. Leonardo Da Vinci memerlukan masa 10 tahun untuk melukis Mona Lisa. Lukisan itu tidak ditandai dan di beri tarikh. Leonardo dan Mona mempunya susunan tulang yang persis sama dan menurut laporan x-ray, ada 3 versi lukisan dibawah lukisan itu.
60. Nama dari kembar gemini adalah Castor dan Pullox 
61. Gerakan Bruce Lee sangat cepat sehingga mereka harus melambatkan filem agar kita dapat melihat semua gerakannya. 
62. Satu kilo dari berat badan kita mengandung 7000 kalori
63. Darah sama pekat dengan air laut 
64. Air laut di lautan Atlantik lebih masin dari pada di lautan Pasifik 
65. Topeng tokoh Michael Myers di film horor „Helloween‟ sebenarnya
adalah topeng tokoh Captain Kirk (Star Trek) yang di cat putih - mereka kekurangan modal.
66. Nama asli butterfly (kupu-kupu) adalah flutterby. 
67. 1 bayi lahir setiap 7 saat 
68. Satu dari 14 wanita Amerika berambut perang asli. Lelaki pula hanya satu dari 17
69. The Olympic adalah saudara dari kapal Titanic, dan berlayar dengan selamat selama 25 tahun.
70. Saat Titanic karam, 2228 orang ada di dalamnya. Hanya 706 yang selamat  71. Di Amerika, seseorang dikenalpasti menderita AIDS tiap 10 minit. Di Afrika, seseorang meninggal karena AIDS setiap 10 minit
72. Sampai usia 6 bulan, bayi boleh menelan dan bernapas secara serentak. Orang dewasa tidak boleh melakukannya
73. Alasan kenapa di iklan jam kebanyakan jarum menunjuk pukul 10.10, karena jam itu akan kelihatan seperti sedang tersenyum
74. Seiap tahun bulan menjauh 3.82cm dari bumi
75. Saat kita bertahan hidup dan tidak ada bahan makanan, kasut adalah makanan terbaik untuk dimakan karena mengandungi cukup gizi untuk hidup buat sementara waktu.
76. Dalam satu titis air, mengandungi 50 juta bakteria 
77. Dengan menaikkan kaki prlahan-lahan dan berbaring tenang dengan punggung lurus, kita tidak akan tenggelam di pasir selut. 
78. Satu dari 10 orang hidup di suatu pulau 

Menjelang hari2 terakhir di BPM T_T

 PART1

Assalamualaikum & very gud everning for oll's fellow readers...



arini genap le lagi 3 hari utk ak bersama ngan geng2 BPM PTAR yg bagi ak sesangat sporting n daa ak anggap diorg sume nie  macam kluarga ke-2 ak da selama aku berada kat cni ...masa 4 bulan terasa berlalu tersangatla cepat...tau2 jaaa daa nak abes daa khidmat aku kat BPM'.coz lpas nie aku akan menamatkan khidmat praktikalku kat sni..manyak btol kenangan manis bersama staff2 dan tak lupa bersama bebudak skp art n design yang otai2 semuanye dalam designing..manyak benda yang sempat aku belajar dari korang suma..fak , rofli n pak Din..nak ucap makaseh bebanyak kat u'oollllls coz sbab u'oollllls le akhirnye ak gheti jgak main rubix walaupun sbelum nie tekial2 haa aku nak siapkan satu layer dari rubix tue..skang nie ak daa dalam fasa2 terakhir nak siapkan sistem utk diguna pakai oleh korang...jadi bersabar la ey..wat bozz yg sangat cool,Pn Faridah..kat cni ada saya uplodkan gamba2 yang pn assignkan kat sya utk snap aritu...ma first try snap gamba gna kamera kak Ros..maaf le ey kalu Quality gamba hampeh...biasa le budak baru blaja..



Bebudak SKP Art n Design yg Otai2 ...
p/s : Pak Din sorry le kalu pic ko takde..coz tyme aku snap gamba2 nie guna kamera kak Ros ko da retire


Tuesday, April 6, 2010

Buang Anak!!! Apew Dosa Bdak Kecil tue

Assalamualaikum n very2 gud morning to all ma fellow readers..


Sekarang banyak kita dengar kisah buang bayi ni, kalau ada satu kes mesti lepas tu akan keluar kisah yang lebih kurang sama, dah macam epidemik, makin menjadi-jadi...what da KOF??.. Semalam baca dari laman web saifulislam, laporan rasmi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008. Saya sangat terkejut dengan jumlah ini, ramainya anak gadis kita yang terlibat dengan gejala ini. Maksiat dan zina semakin berleluasa, buat kita berfikir dimana silapnya. Masa ini semua akan menuding jari sesama sendiri, jika ditanya pada saya sebahagian besarnya adalah kerana rapuhnya institusi kekeluargaan dan juga kurangnya didikan agama.



Dunia ini sangat kuat pengaruhnya, lagi-lagi pengaruh terhadap hawa nafsu.Sejak kecil Anak-anak mesti dididik mebina benteng yang kukuh untuk melawan godaan dunia. Sekarang jarang kita jumpa adik-adik yang sekolah menengah yang tak ada awek/pakwe, ber-couple dah menjadi trend masa sekarang, kalau tak ada kekasih kita akan dianggap kolot dan tak laku. Dengan pemikiran yang macam ni, maka makin kuatlah gejala maksiat ini terjadi. Pada saya keluarga adalah pembimbing utama dan juga penguasa yang seharusnya membimbing dan mengawal anak-anak. Kemana perginya bapa yang memarahi anak yang tak solat, kemana perginya ibu yang menahan anak yang keluar rumah tanpa menutup aurat dan kemana perginya abang dan kakak yang menasihati adik-adik yang keluar berduaan dengan orang yang bukan muhrim mereka?





Sedih rasanye kalu membaca dan mendengar kisah2 mengenai buang bayi ni. Ramai orang yang mahukan zuriat tapi masih belum mendapat rezeki, mereka buang anak macam anak-anak ni umpama botol kicap..bole dibuang sesuka ati..hargai le nikmat anak pemberian tuhan...buang anak bkanyer penyelesaian terhadap ketelanjuran.. Bukan ke untuk melahirkan anak itu perlu melalui pahit manis selama sembilan bulan, perasaan tak terusikkah selama sembilan bulan tu? Kadang-kadang saya terfikir tak ada perasaan langsungkah mereka nie, kenapa anak itu mesti dibuang. Takutkan kata-kata dan kejian orang atau takut memalukan keluarga? Bukankah lebih baik takut dan malu kepada Allah S.W.T....renung2kan

p/s: Emosional le plak,takpe le kan.. rasanya semua orang emosional bila baca berita tentang buang anak ni kan.mari sesama mainkan peranan kta.. ^^ 

Alternative lain utk men_Downlod Video

get2pc.com, salah satu web yang boleh digunakan untuk download pelbagai video dari pelbagai web.
Bukan sahaja dari youtube, metacafe pun boleh dan juga myspace.
cara untuk download pun senang sahaja.Tidak perlu install apa-apa.

Terdapat dua cara mudah yang boleh digunakan.

Cara pertama.

1) Buka get2pc.com
2) selepas buka, masukkan link youtube yang anda hendak download kemudian tekan enter.

3) Dari page yang dipaparkan, tekan 'download' untuk start download video.



Cara kedua.

1) Buka mana² video yang anda suka dari youtube.Contoh address dari youtube adalah seperti berikut.


2)tukar 'youtube' dalam address tersebut kepada 'get2pc'. kemudian tekan enter.


3)apabila page baru dipaparkan, seperti biasa, tekan download.:)


Senang bukan.?.:) KLIK DISINI jika ingin tahu seterusnya berkenaan [Get2pc - Smart Way to Download Video]

FAKTA MENARIK

Assalamualaikum n a very gud everning to oll's ma fellow reader..hahaha...kali nie sKOdi ada nak berkongsi sedikit sebanyak fakta2 menarik yang sKOdi jumpe kat promote5 blog...harap u'olls mendapat some fact daripada ape yang di post nie ey... ^^


fakta2 menarik :-
1. Janin mula membentuk cap jari seawal usia 3 bulan

2. Paus biru mempunyai pembuluh darah yang amat luas sehinggakan ikan biasa (sekadar contoh) dapat berenang didalamnya.

3. Manusia dan kucing mempunyai bahagian otak yang sama bertanggungjawab berkenaan dengan emosi.

4. Sotong kurita memiliki 3 jantung.2 jantung mengepam darah ke bahagian insang manakala satu lagi mengepam ke seluruh anggota badannya.

5. Apabila kucing berada dalam ketakutan, kesemua bulunya akan berdiri tegak. Apabila ia diancam atau bersedia untuk menyerang, hanya bulu bahagian tulang belakang dan ekor akan tegak sedikit (condong).

6. Lipas boleh hidup selama seminggu hingga 10 hari tanpa kepalanya.

7. Paus biru boleh menghasilkan bunyi sehingga 188 decibal. Ia merupakan bunyi yang paling kuat dihasilkan oleh haiwan dan boleh dikesan sejauh 530 batu.

8. Kebanyakan kucing adalah kidal.

9. Mata burung unta lebih besar daripada otaknya.

10.Seekor jerung boleh hidup sehingga 100 tahun.

11.Telinga cengkerik terletak di kaki hadapan, betul-betul dibawah lututnya.

12.Anjing boleh mendengar sejauh 250 meter berbanding manusia hanya 25 meter.

13. Tikus merupakan haiwan yang paling berjaya dalam kelangsungan hidup walaupun bermacam-macam cara digunakan manusia untuk menghapuskannya.

14. Sebab kenapa burung terbang dalam bentuk V ialah supaya ia dapat mengesan setiap ahli didalam kumpulannya, Juruterbang pesawat pejuang juga menggunakan alasan yang sama apabila berada diudara.

15. Rahang untuk kucing hanya boleh bergerak keatas dan kebawah tidak seperti anjing dan manusia yang boleh digerakkan kekiri dan kekanan.

next tyme kalu sKOdi ade terjumpe sumthing yang intresting..akan dipost lagi ey..sampai sini dlu le wat hari nie..wat kengkawan sume ...Selamat Malam n Sweet Dream




Ayat 1000 Dinar...Mari Beramal ^^


Hikmah Ayat Seribu Dinar ..haedar87 paste dari blog Zulfah BusinessAyat 2 dan 3 surah at-Tolaq atau lebih dikenali sebagai ayat 1ooo dinar merupakan amalan yang masyhur dalam hal berkaitan kerezekian serta perlindungan diri. Ramai orang mengamalkan ayat ini untuk tujuan meminta agar Allah mengurniakan kemurahan rezeki, kemudahan dan penyelasaian masalah. Sesiapa yang berminat bolehlah mengamalkannya tetapi haruslah secara berterusan. Namun ayat ini ada kisahnya.Nak tahu kisahnye....jom kita hayati.

Pada zaman dahulu ada seorang pedagang lelaki yang bermimpi didatangi nabi Khaidhir. Pedagang itu kemudian diperintahkan untuk bersedekah wang sebanyak 1000 dinar. Setelah tiga kali mengalami mimpi yang sama pedagang itu mula berfikir bahawa mimpi yang beliau alami itu adalah benar. Sesuai seperti yang diperintahkan, pedagang itu pun bersedekah wang sebanyak 1000 dinar. Setelah itu, sekali lagi pedagang tersebut bermimpi bertemu nabi Khaidhir. Lalu nabi Khadhir pun mengajarkanlah akan pedagang itu ayat 2-3 surah at-Tolaq untuk diamalkan. Lalu beramallah pedagang dengan ayat berkenaan.

Sehinggalah pada suatu hari pedagang tersebut ingin pergi berdagang ke suatu tempat yang lain dengan menggunakan jalan laut iaitu menaiki kapal. Di tengah pelayarannya datang angin taufan yang sangat kuat n dahsyat. Apa yang boleh dilakukan oleh pedagang itu hanyalah bertawakkal pada Allah sambil terus menerus membaca akan ayat yang telah diajarkan nabi Khaidhir. Akhirnya kapal yang beliau naiki pecah dipukul ombak, semua penumpangnya mati kecuali pedagang tersebut. Apabila telah reda angin taufan yang melanda, beliau mendapati dirinya terdampar di tepi pantai sebuah negeri, bersama barang dagangannya yang tidak rosak walau sedikitpun. Sambil menadah tangan mengucapkan syukur ke hadhrat Allah, beliau sedar dan insaf akan kebesaran ayat yang diamalkannya itu. Lalu padagang itu mengambil keputusan untuk tinggal di negeri tersebut.

Tinggallah lelaki itu di negeri yang baru, berdagang dan berniaga dengan penduduk negeri, disamping terus mengamalkan membaca ayat 2-3 surah at-Tolaq, sehinggalah beliau diangkat menjadi raja di negeri tersebut (rezeki yang tidak disangka-sangka). Begitulah kisahnya, sehinggalah sekarang ini ayat yang diajar Khaidhir itu digelar ayat 1000 dinar.

Barangsiapa mengamalkan ayat ini insya-Allah akan:

  • Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka.
  • Mendapat jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan.
  • Mendapat perlindungan dari segala musibah dan bala bencana seperti peperangan, kezaliman dan bencana alam.
Jika berperang insya-Allah tidak akan cedera atau binasa kecuali telah sampai ajal.
Allah akan menyampaikan segala hajat dan memberi kemudahan dalam setiap urusan.
Cara untuk mengamalkannya hendaklah dibaca setiap selesai dari solat 5 waktu, sebelum berangkat ke  tempat kerja @ pergi melakukan tugasan harian dan bacalah juga setiap kali sebelum hendak tidur. Bacalah dengan bilangan 3 atau 5 atau 7 kali. Inilah ayatnya…




kepada kengkawan sume...Selamat Beramal  ^^  heheh

Saturday, April 3, 2010

Folder Option Hilang


Aritu member ak d tanye camner nak wat kalau "folder option" tetibe hilang coz die tak bleh nak buka file yang die dh hiddenkan.Kat sini aku nak kongsi ngan korang camne nak wat kalau tetibe korangnye "folder option" hilang.Maybe mende ni kadang2 disebabkan virus or somethg wrong ngan pc korang.

1)First skali korang pegi kat {'start' menu,pegi kat 'run',taip 'gpedit.msc'}
2)Pastu die akan kluar 'Group Policy' cam yang kat dalam gambar ni.



3)Korang pegi kat {User configuration>Windows Setting>Administrative Templates>Windows Explorer>Removes the Folder Options menu item from the Tools menu} seperti yang terdapat pada contoh gambar di bawah.Klik pada gambar untuk zoom dgn lbh dekat.



4)Korang double klik pada "Removes the Folder Options menu item from the Tools menu" dan pilih "Enabled" dan kemudian apply.Korang restart balik pc korang dan korang akan lihat "Folder Option" korang akan ada balik =)


Nak Test Speed???




Ni kelajuan internet di UiTM Shah Alam (lebih specifik dalam PTAR1), agak laju r tak le sampai out speedometer tu...tapi ok laaaaa....
u'olls yang mana trasa nak test speed internet korang, klik atas gambar ni, pastu pilih negeri.
Testing ni termasuk upload & download speed.
Test jgn tak test.
42 perkataan
Speed test

penemuan yang ak bawu jumpe ---> satu page yang mane u'olls bole gune nak wat test korang nyer speed typing...bole laa try bagi sesiapa nak menerai..ak da try daa..nie yang kuar nie ak nyer result...korang try lor korang nyer plak...selamat mencube! (^^)v 


nie speed Kak lah...ader sesape nak bid...

53 perkataan
Speed test

Windows Se7en Shortcut

Mengikut Entri KillVearn , Hanya Sedikit Sahaja Yang Diberi Olehnya.Ini Adalah Sambungan Windows Seven (7) Shortcut Daripada Alon . Jika Anda Seperti Alon , Anda Mesti Tidak Akan Sentuh Butang Windows ataupun Caption Di Keyboard Anda.Alon Hanya Dapat Memberi 7 Sahaja Kerana Temanya Adalah 7 .

1.Jika Anda ingin Mencepatkan Lirikan Desktop Anda Tanpa Menutup Semua Windows.
Windows + Space adalah Jalan Pintasnya.Ia Akan Menjadi 'Transparent' Untuk Seketika.

2.Tekan Windows + Up Untuk Membesarkan Windows Yang Anda Buka.

3.Dermaga Tetingkap Aktif Kedua Sisi Layar Dengan Windows + Left / Right Arrow.Ia Akan Bergerak .

4.Memperbesar atau Memperkecil Tulisan dengan Windows + (+/-).

5.Semasa Anda Membuat Presentation , Anda Boleh Memilih Anta Melihat Di Projektor Sahaja ,Melihat Di Skrin Laptop Sahaja Atau Melihat Di Kedua-Duanya.

6.Anda Boleh Membersihkan Windows Anda Dengan Menekan Windows + Home .

7.Jika anda ingat hanya satu pintasan, membuat satu ini: Ctrl+Shift+N untuk membuat folder baru.

Sumber: http://hafaisy.blogspot

Setelah kian Lama Menyepi.....ak kembali ^^

Assalamualaikum to olls...setelah kian lama menyepi...haa nie post ak yang da latest...lama sudah tak post kat blog nie ..n ak pon hampir daa lupa ak ada mempunyai account blogspot...kat post kali nie ak da attach some sort of keyboard shortcuts utk u'olls sume wat memudahkan u'alls nak kije..arap2 post kali nie sedikit sejemputy ada memberi sumbangan kat u'olls okei....


General Keyboard Shortcuts

* CTRL+C (Copy)
* CTRL+X (Cut)
* CTRL+V (Paste)
* CTRL+Z (Undo)
* DELETE (Delete)
* SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
* CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
* CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
* CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
* CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
* CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
* CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
* SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
* CTRL+A (Select all)
* F3 key (Search for a file or a folder)
* ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
* ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
* ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
* ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
* CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
* ALT+TAB (Switch between the open items)
* ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
* F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
* F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
* SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
* ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
* CTRL+ESC (Display the Start menu)
* ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
* Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
* F10 key (Activate the menu bar in the active program)
* RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
* LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
* F5 key (Update the active window)
* BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
* ESC (Cancel the current task)
* SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
* CTRL+SHIFT+ESC (Open Task Manager)

Accessibility keyboard shortcuts
* Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
* SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
* NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
* Windows Logo +U (Open Utility Manager)

Windows Explorer keyboard shortcuts
* END (Display the bottom of the active window)
* HOME (Display the top of the active window)
* NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
* NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
* NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
* LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
* RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

MMC console window keyboard shortcuts
* CTRL+P (Print the current page or active pane)
* ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
* SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
* F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* CTRL+F10 (Maximize the active console window)
* CTRL+F5 (Restore the active console window)
* ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)

Remote desktop connection navigation
* CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
* ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
* ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
* ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
* ALT+HOME (Display the Start menu)
* CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
* ALT+DELETE (Display the Windows menu)
* CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)
* CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer navigation
* CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
* CTRL+E (Open the Search bar)
* CTRL+F (Start the Find utility)
* CTRL+H (Open the History bar)
* CTRL+I (Open the Favorites bar)
* CTRL+L (Open the Open dialog box)
* CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
* CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
* CTRL+P (Open the Print dialog box)
* CTRL+R (Update the current Web page)
* CTRL+W (Close the current window)